25. jun, 2021

Een nare nasmaak

Eindelijk een stap naar de volgende fase, mijn intake bij de kaakchirurg heeft plaatsgevonden. Helaas moet ik alsnog geduld hebben, want ik moet rekening houden met een wachttijd van een half jaar. Dus ik ga er voor het gemak maar vanuit dat ik in januari/ februari 2022 onder het mes mag. In ieder geval iets om naar toe te werken. En ik krijg uiterlijk 3 maanden voor de operatiedatum een bericht, zodat ik alles kan organiseren.

Voorafgaand aan de afspraak werden er allerlei foto’s gemaakt. Van de ortho had ik de laatste 3d print meegekregen, dus de stand van mijn gebit kon op verschillende manieren worden beoordeeld. Over de stand heeft de kaakchirurg niet veel gezegd. Maar wel over de zorg die hij heeft met betrekking tot een ontsteking die er onder mijn rechter onderkiezen blijkt te zitten en over de hoeveelheid vullingen die ik heb.

De ontsteking zou samen kunnen hangen met de wortelkanaalbehandelingen die ik jaren geleden voor desbetreffende kiezen heb uit laten voeren. Een ontsteking zou het herstel na de operatie namelijk in de weg kunnen zitten. Nu moet er beoordeeld worden of de wortelkanaalbehandeling voor de operatie herhaald moet worden of dat de kiezen na de operatie vervangen moeten worden door een brug. Gelukkig heb ik geen last van de ontsteking, wat het voor mij ook merkwaardig maakt, ik heb namelijk in het verleden veel ontstekingen in mijn mond gehad en die heb ik doorgaans als zeer pijnlijk ervaren. Het vraagstuk moet ik voorleggen aan mijn tandarts en zij zal moeten beoordelen of het zinvol is de wortelkanaalbehandeling te herhalen.

Over de hoeveelheid vullingen ben ik wel lichtelijk geïrriteerd. Ik heb namelijk, tijdens mijn allereerste kennismakingsgesprek met de kaakchirurg, gevraagd of het zinvol is om de beugeltraject te doorlopen met een gebit dat vol zit met vullingen. Hij gaf toen stellig aan dat wanneer een natuurlijk gebit verbeterd kan worden dit ten alle tijden zijn voorkeur heeft. En nu noemt hij het zorgelijk. Het is niet zo dat er, in de 2,5 jaar die tussen het eerste gesprek en nu heeft gezeten, zoveel vullingen bijgekomen zijn.

Dus met een nare nasmaak ben ik het gesprek uitgegaan. Wat betekent dit voor me? Ga ik na het beugeltraject een nieuw traject in met het vervangen van kiezen door bruggen en had ik aan het einde van de rit beter andere keuzes moeten maken?

De tijd zal het leren. Tot die tijd braaf iedere maand naar de ortho voor controle.

Meest recente reacties

15.08 | 06:12

Wat heftig allemaal Linda 😔 hoop echt snel op beterschap. Sterkte. Liefs

14.08 | 00:10

Ach lieverd, wat een gezeik allemaal. Had zo gehoopt dat je nu positief nieuws had. Ik leef echt met je mee. Ineens gezwollen lippen of wangen of jukbeenderen heb ik ook. Oorzaak onbekend.

13.08 | 23:25

🥺🥺🥺sterkte wauw 😯

25.06 | 14:04

Jij kan dat zeker !! 😘

Deel deze pagina