13. mei, 2019

Honderd procent Beugelbekkie

Afgelopen donderdag was het dan zover, het plaatsen van mijn onderbeugel.

Omdat Kabouter nog vakantie had mocht ze mee en dat vond ze reuze interessant. De assistente en stagiaire ondergingen een waar vragenvuur, terwijl ze met mijn telefoon diverse foto’s maakte.

Toen ik de klem in mijn mond kreeg moest ze lachen en had ik de grootste moeite om niet mee te lachen en in de slappe lach te vervallen. Ik kon me namelijk zo goed voorstellen dat ik er heel gek uitzag.

Het plaatsen van de beugel was zo gepiept. Toen alle slotjes op hun plaats zaten en de toebehoren uit mijn mond, kreeg ik de opdracht mijn kiezen op elkaar te zetten. Nou dat was een domper. Ik kreeg mijn kiezen niet op elkaar. Door de overbeet kwamen mijn voortanden op de onderbeugel en bleef er een opening tussen mijn kiezen.

De oplossing: links en rechts op een kies een verhoging creëren welke als kunstmatige kauwvlakken moeten fungeren de komende tijd.

Ik kan je zeggen dat voelt heel onnatuurlijk. Wanneer je gewent bent goed te kauwen, omdat je van kinds af aangeleerd is dat dit heel belangrijk is voor je spijsvertering, en het te kort aan kauwvlak dit bijna onmogelijk maakt, verzet je hele lijf zich. Het lijkt net alsof je niet meer weet hoe je een normale kauwbeweging moet maken. Met als gevolg dat het kauwen niet lukt. Al het “gekauwde” eten schuift tussen je lippen en dus tussen je beugel i.p.v. je keel in. En het voelt niet fijn genoeg om door te slikken.

Voor iemand die zo ontzettend kan genieten van eten voelt dit als straf. Vloeibaar of gepureerd eten gaat prima. Maar ik wil ook genieten van een boterham met hagelslag in de ochtend. Of een heerlijk bord met pasta en knapperige groente in de avond.

Nu lijkt het alsof dat er voorlopig niet in zit. Maar ik blijf positief. Wellicht moet ik gewoon wennen en mezelf een tijdelijke kauwtechniek aanleren, zodat ik alles gewoon kan eten. Kleine hapjes en niet te knapperig eten werkt ook mee. En wie weet mogen de verhogingen er over 4 weken alweer uit, want dan staat mijn volgende afspraak alweer gepland.

Meest recente reacties

15.08 | 06:12

Wat heftig allemaal Linda 😔 hoop echt snel op beterschap. Sterkte. Liefs

14.08 | 00:10

Ach lieverd, wat een gezeik allemaal. Had zo gehoopt dat je nu positief nieuws had. Ik leef echt met je mee. Ineens gezwollen lippen of wangen of jukbeenderen heb ik ook. Oorzaak onbekend.

13.08 | 23:25

🥺🥺🥺sterkte wauw 😯

25.06 | 14:04

Jij kan dat zeker !! 😘

Deel deze pagina