1. apr, 2019

Wat eraan vooraf ging

Al jaren kijk ik met een licht jaloers gevoel naar lachende mensen met een prachtig gebit. Dan denk ik steeds dat wil ik ook. Spontaan lachen zonder erbij na te denken hoe ik mijn mond hou om maar niet dat scheve gebit te tonen. 

Ik heb serieus voor de spiegel staan oefenen om de beste lach voor elkaar te krijgen. Lippen eerst een beetje naar voren duwen zodat ze tijdens het lachen niet aan mijn tanden vastplakken en er dus helemaal een grimas ontstaat, mondhoeken omhoog en dan de lippen een klein stukje van elkaar. Dan zie je een klein randje van mijn tanden tussen de lippen doorkomen. Als ik naar foto's kijk waar ik bewust op lach, is mijn lach overal hetzelfde en dus niet echt. Daar wil ik vanaf. Ik lach graag, lachen is gezond en maakt het leven zoveel leuker. Dus tijd om in actie te komen.

Nu is dit niet iets wat ik vandaag bedacht heb en dus in uitvoering breng. Integendeel. Dit begon al zo'n 18 jaar geleden. Mijn tanden gingen steeds schever staan en ik dacht hup naar de orthodontist beugeltje erin en na een paar jaar een prachtig gebit. Jammer maar helaas, niet in mijn geval.

Bij de ortho werden allerlei modellen gemaakt (destijds nog even lekker in het gips happen), foto's en dan kwam het advies. Mevrouw u heeft een groeiachterstand in uw kaken en een recht gebit kunnen wij helaas niet realiseren door enkel een beugel te plaatsen, dit zal gepaard gaan aan een kaakoperatie voor het beste resultaat.

WOW EEN KAAKOPERATIE??!!! Toen dacht ik, dat moet anders kunnen, Laat ik een second opinion aanvragen wellicht dat ze ergens anders verder zijn in hun ontwikkelingen, kennis en kunde. Destijds werkte Botervliegje nog bij de kaakchirurgie van het Elkerliek Ziekenhuis en waar kan je een eerlijker antwoord krijgen dan bij je eigen zusje. Dus daar een afspraak gemaakt in de hoop dat zij met een heel ander behandelplan zouden komen. Helaas pindakaas, ook daar kreeg ik hetzelfde te horen.

Bij mijn ortho heb ik toen een begroting opgevraagd en in afwachting daarvan verbleef ik. Na een maand dacht ik waar blijft mijn begroting en maar eens gebeld. Deze was er doorheen geglipt, excuses, we maken zo spoedig mogelijk de begroting in orde. Weer een maand verder nog geen begroting en nog maar eens gebeld. Hetzelfde verhaal, dus wederom nog even wat geduld. Toen er weer een maand verstreken was, zag ik dit als teken dat ik er niet aan moest beginnen. Ik maak het waarschijnlijk erger dan het is, ik moet gewoon tevreden zijn met mijn gebit en het laten zoals het is. Afgehandeld.

Maar zo werkt dat niet. In ieder geval niet bij mij. Het is dan iets wat altijd een beetje suddert en waar je toch altijd nog een beetje mee bezig bent, het ene moment meer dan het andere moment. Maar vooral wanneer mensen spontaan een foto van je maken en iedereen er prachtig op staat en bij mij als eerste dat stomme tandje opvalt. En toen ik vorig jaar met Kabouter bij de tandarts was voor een halfjaarlijkse controle en de tandarts aangaf dat Kabouter waarschijnlijk al vroegtijdig een beugel zou krijgen en voor een eerste consult een verwijsbrief naar de ortho kreeg dacht ik, dat moet ik ook doen en waarom niet samen met mijn Kabouter. Gedeelde smart...zeg maar. 

Zo gezegd zo gedaan. Met Kabouter begin september 2018 naar de ortho. Foto's laten maken en een eerste intake. Kabouter moet nog een jaar geduld hebben en voor mij gold hetzelfde advies kaakoperatie.

Tja en nu....gaan we dit doorzetten of niet. Ik wil dit al zo lang dus JA doorzetten en wel nu. Bij een volgende afspraak bij de ortho werden er allerlei modellen gemaakt. Deze keer d.m.v. een scan en een 3D-printer...super gaaf! Daarop volgde een overleg bij de kaakchirurg waar ik uitleg kreeg over de volledige procedure. Als laatste nog een keer bij de ortho, die me het behandelplan nog eens voorlegde. En als laatste nog het vergoedingsverzoek bij de verzekering. Helaas is het beugelen bij mij niet medisch genoeg om voor vergoeding in aanmerking te komen. Maar dat moest me niet weerhouden om het door te zetten.

Ja, ik ga het doen, want ik wil een mooie stralende lach.

Meest recente reacties

15.08 | 06:12

Wat heftig allemaal Linda 😔 hoop echt snel op beterschap. Sterkte. Liefs

14.08 | 00:10

Ach lieverd, wat een gezeik allemaal. Had zo gehoopt dat je nu positief nieuws had. Ik leef echt met je mee. Ineens gezwollen lippen of wangen of jukbeenderen heb ik ook. Oorzaak onbekend.

13.08 | 23:25

🥺🥺🥺sterkte wauw 😯

25.06 | 14:04

Jij kan dat zeker !! 😘

Deel deze pagina